Världens bästa golfare

Sedan 1986 så rankas världens bästa herrproffs i golfvärlden av Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. Detta ses som den officiella rankingen över världseliten i golf. Rankingen grundar sig på de fyra majortävlingarna samt sex stycken tourer.

Den första rankninglistan kom strax före The masters tournament 1906 och innefattade bland annat Bernhard Langer. Till en början beräknades rankingen efter en treårsperiod men detta minskade till två år 1995. Sedan 1997 använder sig alla stora tourer av det här rankingsystemet, som numera kallas Official world golf rankings.

Hur mycket poäng vinnaren får kan variera mellan olika tävlingar. T.ex ger majortävlingarna 100 poäng till segraren medan tävlingarna på PGA-touren bara 40-60 poäng.

Hur viktig är då rankingen för spelarna själva då? Jo väldigt viktig. En viktig sak som många eftersträvar är att ligga topp 50 på rankingen, för då får de automatiskt tillträde till 3 av fyra majortävlingar. Det är också kravet för att kunna vara med i t.ex det europeiska laget i Ryder Cup. Så rankingen är viktig för de som sysslar med golf.

Sedan 1986 är det, föga förvånande, Tiger Woods som legat etta på rankingen längst. Han har haft förstaplatsen i totalt 683 veckor. Tvåa på listen ligger australiensaren Greg Norman som har haft förstaplatsen i 331 veckor. Tiger är med andra ord ganska överlägsen.

Svenske Henrik Stensson ligger i skrivande stund på sjätteplats på rankinglistan och det är inte dåligt. Vi hoppas på fler svenska framgångar på golfbanan framöver.