Vårda dina mattor på rätt sätt

Du har investerat i en ny och fin matta. Då ska du självklart inte gå och behandla mattan dåligt. De finaste av mattor blir finare desto längre som du äger dem. Om du städar dina mattor regelbundet och hjälper till att hålla mattorna i fint skick, kommer du kunna spara pengar efterhand. Dessutom slipper du allergibesvär, allergener och bakterier.

Mattor kostar en hel del pengar. De är dock bra att ha. En dörrmatta till exempel hjälper till att hålla ditt hem rent genom att samla upp smuts och vatten. Kan du dammsuga dina mattor varje dag under de första veckorna efter inköp så kan du slippa lösa fibrer, som annars hade hamnat på golvet någonstans.

Om en fiber på en matta står upp och befinner sig på en högre nivå än vad resten gör, så är det en bra idé att trimma ned fibrer till samma nivå som övriga befinner sig på. Ryck inte i lösa fibrer, utan trimma istället så förstörs inte mattan.

Regelbunden städning i form av dammsugning är ett bra sätt att få bort smuts från dina mattor och hålla den rena.

En ny matta kan lukta en del första dagarna eller veckorna. Genom att öppna ett fönster kan du slippa lukten i ditt hem.

Om du har husdjur är det en bra idé att hålla dess naglar trimmade.

Om du har tunga möbler ståendes på en matta kan det vara en bra idé att rotera dem då och då. På detta viset slipper du fula märken som över tid blir svåra att bort. Ett annat tips är att sätta på fötter på dina möbler så håller sig din matta intakt.

Ett par saker du inte ska göra för att din matta ska förstöras eller slitas är:

  • Få inte för mycket vatten på din matta
  • Gnugga inte för hårt
  • Inget direkt solljus
  • Dra i lösa fibrer
  • Använda blekningsmedel