Vad gör ett bra foto?

Vad gör ett bra fotografi

Man har hört att en bild säger mer än tusen ord. Stämmer detta? Hur är det då med ett foto? Ett bra foto, ett foto som verkligen speglar livet? Hur många ord säger den bilden?

Du har precis kommit hem från en resa. Besökt de allra vackraste platser du kan tänka dig. Men när du ska berätta för din kompis om utsikterna, skogarna, bergen, haven och djuren du skådat så verkar hen alldeles för lite intresserad. Hur kan det komma sig? Om han bara hade varit där, tänker du, då hade han förstått vad han nu missar. När du sedan plockar fram kameran och visar några bilder av vad du sett vaknar hen till liv. ”WOW var det så det såg ut? Fantastiskt ju!” Det spelade ingen roll hur mycket du förklarade, hen förstod redan. Men såg länge hen inte fått se det med egna ögon kunde hen inte fascineras av det.

Det är ingen slump att de allra mest kända fotografierna som tagits har varit i stunder av kris. Du har säkert sett den vietnamesiska flickan i det napalmbombade området och den dykande mannen som hoppat från World Trade Center den 11 september 2001. Nyheterna hade inte kunnat förmedla vad som händer i världen i närheten lika stor grad som de nu kan göra genom att ta fotografier. Bilden berätta något för oss. Hjälper oss att vara på plats.