Resa med häst på tävling, glöm inte stallpellets

Man ser ofta hästtransporter på våra svenska vägar. Sverige är ett land där hästsport i alla olika klasser är mycket populärt. Så hur är det att åka på tävling med en häst i transporten?

Förberedelse innan tävling.
Långt innan tävlingsdagen bör du ha tänkt på vem du ska ta med som hästskötare. Det kanske låter lyxigt, men att hantera hästen och allt som har med tävlingen att göra själv är inte att rekommendera. Du ska också ha klart med hyra av transporten om du inte har en egen. Se till att rida hästen lagom innan du reser, ska du resa långt måste hästen vara både ”rastad” och utvilad. Ska du resa långt så är det bra om du tar med material till en ny bädd. Stallpellets är ypperligt och tar lite plats i transporten.

På tävlingsplatsen.
Lasta inte ur hästen det första du gör. Kolla allt det praktiska innan. Du ska besöka sekretariatet för att kolla om allt är i sin ordning samt eventuella föreskrifter och ändringar.
Vissa tävlingar tillhandahåller boxar i stall, eller hage utomhus. Annars får du använda transporten som box. Är det blött och lerigt runt transporten kan du använda stallpellets för att suga upp vätan. Se också till att hästen hinner vänja sig vid nya ljusförhållanden efter en låg tid i transporten.

Tävlingen.
Tävlingsbanan brukar öppna en halvtimme innan tävlingen, se till att gå hela banan ett par gånger så den sitter i ryggmärgen. Fråga funktionärerna om du är osäker på bedömning av något moment. Se tid att framridningen inte sker får långt tid innan din starttid.

Efter tävlingen.
Låt hästen få eftersvettas färdigt och varva ner innan du lastar transporten. Se till att ha gott om mat, vatten och ny bädd av stallpellets redo.

Dagen efter.
Dagen efter en tävling och en lång åktur i transporten så är hästen naturligt trött. Det är dock viktigt att hästen inte står stilla och blir stel i musklerna. Ta en lång och lugn skrittpromenad.