Lediga tomter – var finns de?

Det är märkligt att det ska vara så svårt att hitta hus till salu. Först och främst finns det knappt några villor att köpa, och när de väl dyker upp så säljs de för hutlösa överpriser. Lösningen är att börja leta efter lediga tomter och sedan bygga nytt. Faktum är att jag många gånger tror att det är billigare. Problemet är bara att även lediga tomter börjar springa iväg rent prismässigt nu.

För attraktiva kommuner råder rena Klondike, det finns guld att gräva överallt. Inflyttningen är långt större än utflyttningen och nybyggnationen, vilket gör att lediga tomter kan säljas för dyra pengar. Och inte går det heller att bara gå in och pynta för att få en plats att bygga på. Det handlar på många ställen om att kommunen har en tomtkö där man ska ställa sig för att få köpa lediga tomter. Sedan återstår en lång väntetid för att få köpa, och chansen att ditt erbjudande kommer precis där du vill bygga är inte särskilt stor.

Nej, det behöver frigöras mer mark i våra städer där det kan skapas lite lediga tomter, för nu behöver urbaniseringen mötas med krafttag. Det går inte låtsas som att vi inte vill bo nära storstäderna längre. Att frigöra mark och skapa platser för människor att bygga på, det är det enda sättet att kunna behålla sina invånare och inte skicka dem vidare till andra städer med större yta och fler lediga tomter. Det är således en rent ekonomisk fråga för många städer – inte bara ur det faktum att vi räknar pengarna från försäljningen av lediga tomter, utan också risken att missa alla framtida skatteintäkter.