Jag har tagit kustskepparintyget

Nu ska jag berätta något spännande kära läsare! Jag har nämligen gått på kurs! Och till och med tagit examen eller snarare fått ett intyg. Jag får numera framföra skepp som är 12m x 4m på svenskt vatten. Häftigt eller hur? Jag har verkligen drömt om det här ända sedan jag var liten.

Det var fyra spännande helkvällar som var fyllda av kunskap och intensiva moment. Precis i min smak. Det var intressanta moment som faktiskt inkluderade både teoretiska och praktiska delar, och det är ju alltid ett plus tycker jag.

Under de fyra kvällarna fick vi lära oss först och främst navigering. Vi började med navigering under relativt normala förhållanden men gick sedan vidare till att lära oss om mörkernavigering och faktiskt också navigering utomskärs med hjälp av strömberäkningar. Det sistnämnda var något som jag både var nervös, förväntansfull och orolig inför. Jag har alltid varit dålig utomskärs när det kommer till navigering.

Sedan följde lektioner om lagar och förordningar. Något som kanske inte låter jättekul på pappret, men det var roligare än jag trodde. Det är så klart viktigt att veta hur man beter sig på sjön och havet. Det är ett kollektivt ansvar och vi måste alla sköta oss så att ingen skadar sig. Det är precis som i trafiken.

Mot slutet av kursen fick göra praktiska moment. Det inkluderade navigering efter fyrar i utbildningsbåten. Klurigt men otroligt kul och framför allt lärorikt. Efter det var kursen officiellt slut, men för att få kustskepparintyget var vi såklart tvungna att klara av examensprovet. Något jag gjorde utan större bekymmer, jag pluggade på väldigt mycket och klarade det med bravur. Bara några enstaka slarvfel. Så jag är jättenöjd verkligen.

Nu ser jag fram emot att framföra större båtar i skärgården och kunna se platser som jag inte sett tidigare. Jag rekommenderar alla att ta kustskepparintyget. Jag skickar med en länk till Navigationsgruppen, där jag gjorde min utbildning. Här kan du läsa om kustskepparintyget.