Hur är det att jobba med personlig assistans?

Att jobba med personlig assistans är mycket varierande. Det ger en mycket tillbaka samtidigt som man får ge allt och satsa mycket själva för att få det att fungera. Det är ett spännande jobb där du kommer mycket nära andra människor och får dela både svåra och glada stunder tillsammans med dem. Alla passar inte att arbeta som personlig assistent, det är viktigt att du känner dig själv väl och funderar över dig själv innan du börjar arbeta som detta.personlig assistans

Vad gör man?

Vad arbetsuppgifterna är som personlig assistent är mycket skilt åt från person till person. Som namnet antyder jobbar du med personlig assistans? Vanligtvis arbetar du med att assistera en annan person, ibland flera, med allt möjligt som denne kan tänkas behöva assistans med. Det kan handla om att bara hjälpa till med att nå saker på hyllor eller annan handsträckning eller så kan det handla om att hjälpa till med i princip allting personen tar sig an. Att förtära, att gå på toa, att duscha, att kommunicera och att gå upp och ur sängen är saker som många behöver hjälp med. Vad man gör som personlig assistent är alltså beroende på den personen du assisterar, vad denne önskar ha assistans till och vad denne behöver assistans till.

Rekommenderar personlig assistans

Som erfaren arbetar som personlig assistent kan jag starkt rekommendera det till de som är intresserade. Jobbet ger en så mycket tillbaka att det ibland känns som om man själv är den som blir assisterad, fast på ett helt annat plan. Det är oerhört påfrestande ibland, men lika ofta glädjebringande. Man får perspektiv på tillvaron och man får lära känna någon annan, ibland på ett ganska djupt sätt. En personlig assistent som jobbar med personlig assistans behöver ha tålamod, så om du inte har detta är jobbet ingenting för dig. Annars är det bara att satsa på personlig assistans och förhoppningsvis bli nöjd med tillvaron.