3D visualisering A-B-C

Har du tänkt göra en ritning av något, men vet inte hur det skulle se ut i verkligheten? Har du en skiss som du vill göra en verklighetstrogen bild av för att se om det är en lyckad idé? Kanske vill du bara ha en verklighetstrogen visualisering av hur ditt drömhus skulle se ut på din tomt?

Då kan det vara aktuellt att anlita någon som sysslar med 3D visualisering. 3D visualisering är nämligen samlingstermen för de steg som innefattas i att ta fram en tredimensionell bild på ett objekt eller liknande. Det kan vara allt från en enkel röd boll till en visualisering av ett komplext flervåningshus. Möjligheterna med 3D-animation.

Är man dessutom intresserad eller jobba med film så kan 3D-visualiseringarna implementeras i rörligt bild. Ja vi vet väl alla vad 3D-animationer kan göra för en film. Idag byggs ju hela filmer på just 3D. Disney Pixar är väl numera ett ganska välkänt fenomen i våra hem.

Stegen i en 3D visualisering är ganska många, men det finns två eller möjligen tre som är de viktigaste. Till att börja med måste 3D-artisten göra en modellering, alltså rita upp själva modellen. Under detta steg har modellen enklast möjliga utseenden. Enkla färger och ingen textur eller liknande. Det är i nästa steg, så kallad 3D rendering som färger och texturer hamnar på plats.

När man sedan har en renderad bild så är det dags att göra finjusteringar. Detta görs vanligen i Photoshop. Det kan vara retuscheringar, färgjusteringar eller annan redigering. Ska animationen vara i en speciell miljö så är det i detta steg som det arbetet utförs.

Så går 3D visualisering till. Hoppas ni lärde er något. Och som vanligt, tveka inte att höra av dig om du har några frågor!